ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Ρητορικοί Αγώνες Αυθόρμητος - Προτρεπτικός λόγος

Στα πλαίσια του μαθήματος Πολιτική και Δίκαιο ανακοινώνουμε πως θα διενεργηθούν ρητορικοί αγώνες για τους μαθητές της Β Λυκείου. Όσα από τα παιδιά επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους και το θέμα που θα διαπραγματευθούν, στον υπεύθυνο καθηγητή του μαθήματος.
Ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων θα γίνει με βάση το παρακάτω πρότυπο.

1. Αυθόρμητος Λόγος
Περιγραφή: Πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο λόγο διάρκειας , στηριζόμενο κυρίως
στη συνειρμική έκφραση. Ο ομιλητής καλείται να αναπτύξει ένα θέμα μετά από προετοιμασία 60΄΄ . Επιλέγει ένα από τα τρία θέματα που του δίνονται και που μπορεί να είναι: 

Ι. Αφηρημένες ή φιλοσοφικές και θεωρητικές έννοιες (π.χ. αποξένωση, δημοκρατία, ελευθερία χωρίς όρια).
ΙΙ. Αυθόρμητες αντιδράσεις και σκέψεις σε απροσδόκητες ή άβολες καταστάσεις (π.χ. καταιγίδα, αποτυχία στις εξετάσεις, πέρασες!).
ΙΙΙ. Προτάσεις ή θέσεις, γνωμικά ή αποφθέγματα (π.χ. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι αθλητισμός, Τα λόγια πετούν και χάνονται, Υιοθετείστε ένα αδέσποτο).
 

2. Προτρεπτικός Λόγος
Περιγραφή: Ο Προτρεπτικός Λόγος αποτελεί προσχεδιασμένη ομιλία μέγιστης διάρκειας  . Η ιδιαιτερότητά του συνίσταται στο ότι ο ομιλητής επιδιώκει να πείσει το κοινό για τη θέση που υποστηρίζει και όχι απλώς να το ενημερώσει.Οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο σε μία από τις παραπάνω εναλλακτικές μορφές.

Υπεύθυνος Καθηγητής
Καρατάσιος Τάσος ΚοινωνιολόγοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου